Barst je van de creatieve ideeën of hou jij van een sportieve uitdaging en wil jij ook onze mooie keycord met al die speciale kom in actie pins verdienen? Verzin dan een leuke actie, zamel geld in en laat mensen zo kennis maken met het 22Q11 syndroom.
Elke vorm van aandacht is van enorm belang en de Stichting kan dit werk alleen voortzetten met jouw hulp. Dus ben jij die superheld die in actie komt voor Stichting Steun 22Q11? Elke opgehaalde euro of elke vorm van aandacht is voor ons zeer waardevol, want daarmee kunnen we helpen door het verkrijgen van meer awareness, het stimuleren van praktijk- en wetenschappelijk onderzoek, het organiseren van lotgenotencontactdagen en het ontvangen van tastbare hulp, zoals bijvoorbeeld de dierondersteunde coaching- en therapiesessie bij Stichting Hulphond en de mindfulness sessies voor ouders bij Care4Minds. Wij kunnen jou hierbij goed gebruiken!
Er zijn veel creatieve en leuke manieren om geld op te halen of aandacht te vragen. Alleen of met een collega, met je familie of vrienden, of met de teamleden van je sportclub. Doe mee als particulier of als bedrijf. Denk samen na over een leuke, originele, actieve of sportieve actie. Er zijn enorm veel mogelijkheden, doe iets wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en inspireer anderen om met jou mee te doen.
Misschien heb je vraag of een ander idee. Neem dan gerust contact met ons op via
Alleen samen kunnen we weer een grotere stap zetten naar meer bekendheid en begrip, we hopen vele mooie initiatieven te zien.
Alvast enorm bedankt!
Team Stichting Steun 22Q11
Voorbeelden van leuke acties en evenementen die je kunt organiseren om geld in te zamelen.
- Organiseer een rommelmarkt.
Organiseer een verkoop door tweedehands spullen in te zamelen bij vrienden, buren en kennissen. Vergeet ook je eigen huis niet op te ruimen. Haak aan bij een kofferbak verkoop, de vrijmarkt op koningsdag of organiseer er zelf een. Vermeldt dat je geld inzamelt voor de Stichting en zorg dat je voor de verkoop goed reclame maakt in je omgeving, op social media of in de plaatselijke krant.
- Statiegeld voor lege flessen inzamelen.
Vraag aan de supermarkt bij jou in de buurt of de Stichting één of meerdere keren het goede doel mag zijn. Haal zelf actief lege flessen op bij je buren, via school of sportclub. Vraag hiervoor de uitgewerkte statiegeld flyer aan bij de Stichting
- Verjaardag inzamelingsactie.
Vraag familieleden om bij een verjaardag of feestdag (bv. kerst, moeder- of vaderdag) een donatie te geven in plaats van een cadeautje. Of maak een verjaardagsinzamelings actie aan op Facebook
- Sponsorloop
Hardlopen/ fietsen/zwemmen/wandelen, etc. Er zijn in Nederland meer dan 600 sportevenementen per jaar. Daag jezelf en loop 5 of 10 km of misschien wel een marathon om geld op te halen. Doe bijvoorbeeld mee aan de Dam tot Damloop (16 km) of ga voor een (halve) marathon.
Organiseer zelf een sponsorloop via je sportclub of school. Spreek van tevoren een bedrag per ronde of een totaalbedrag af en vraag aan mensen in je omgeving of zij jou als deelnemer willen sponsoren.
- Wandelgroep
Hou jij van wandelen? Spreek regelmatig met een groep af en leg voor elke keer lopen een (klein) bedrag opzij voor het goede doel. Zou heb je binnen een paar maanden toch weer een leuk bedrag bij elkaar
- Autorit uitzetten
Woon jij in een mooie omgeving, zet dan een leuke rit uit met eventueel wat leuke vragen of weetjes erbij en verzin een prijs voor de winnaar. Vraag aan elke deelnemer inschrijfgeld en/of een mooie donatie. Zorg voor je genoeg parkeerruimte hebt bij de start en finish en maak reclame voor de Stichting door middel van banners, flyers etc.
- Benefietwedstrijd
Organiseer met je (voetbal- korfbal- basketbal- volleybal- of trefbal-) team een benefietwedstrijd. Vraag bijvoorbeeld de supporters een bedrag per doelpunt te doneren. Tip: maak ook bij een teamactie per persoon een eigen actiepagina aan. Ervaring leert dat de totale donaties dan hoger liggen!
- 12 inch race
Wat begon als een grap, is uitgelopen tot een jaarlijks succesvol evenement waar ruim 20.000 bezoekers op af komen. Tijdens de “12 inch race” rij je op de kleinste kinderfiets met luchtbanden van Delft naar Pijnacker. De ludieke outfits maakt dit evenement tot een schitterend spektakel om met je team aan mee te doen.
- Koffieochtend, theehuis of restaurant
Tover je huis (of dat van je ouders, vriend, vriendin, oma) een keer om in een koffiehuis, theehuis of restaurant. Leg je gasten in de watten. Hoe meer jouw gasten genieten, hoe hoger de opbrengst is! Ruil de huiskameractie in de zomermaanden in voor de Buurt BBQ! Aan het einde van de gezelligheid kun je met de pet rond voor jouw goede doel. En wie weet voor herhaling vatbaar!
- Heitje voor een karweitje
Een ouderwets heitje voor een karweitje werkt nog altijd. Haal met simpele klusjes geld op voor jouw actie. De hond uitlaten, dieren verzorgen, onkruid wieden, auto’s wassen, de barbecue schoonmaken, een middagje helpen in de keuken, het gras maaien, kortom een heitje voor een karweitje. Bij jou in de buurt zijn er vast wel klusjes zoals deze te doen. Vraag in ruil een donatie op je actiepagina. Wie weet kun je hulptroepen optrommelen in vorm van broertjes, zusjes, buurtkinderen, neefjes of nichtjes. Reken maar dat het een supergezellige middag wordt!
- Optreden met muziek/dans/cabaret
Gebruik je talent om geld op te halen! Speel je gitaar, zing je, of misschien wel allebei, vermaak mensen hiermee op straat, bij de club of binnen je familie en vriendenkring en vraag er een kleine bijdrage voor de projecten van de sportclub voor. Dit is natuurlijk ook leuk om samen te doen! Denk ook eens aan een huiskamerconcert.
- Koekjes/(cup)cakes/oliebollen bakken
Kun jij als geen ander koekjes, (cup)cakes, taarten of oliebollen bakken? Of ken je een goed recept voor koekjes of andere lekkere hapjes? Sluit jezelf een middagje op in de keuken en bak je favoriete zoetigheden. Deze kun je verkopen op je school of werk, langs de deur of op je (sport)vereniging. Geef ook een voorraadje mee aan je partner, vader, moeder, vrienden, broer, zus en vraag of ook zij aan de slag gaan voor je! Succes gegarandeerd!
- Kerststukjes maken
Als “crea Bea” weet jij als geen onder hoe je leuke kerststukken kan maken. Verzamel de kerstspullen die je niet meer gebruikt, zamel in bij vrienden en kennissen en kijk of de kringloop nog iets heeft. Je weet er vast iets moois van te maken. Laat je omgeving weten dat je ze verkoop voor een goed doel (vertel het door op school, werk of b.v. via social media) en verkoop ze voor een leuk bedrag
- Paaseitjes verkopen
Kijk of je een flink aantal zakken paaseitjes gesponsord kan krijgen bij een groot bedrijf bij jou in de buurt. Maak een stel kleine zakjes met daaraan een kaartje waarop je het bedrijf en de Stichting noemt en verkoop deze zakjes aan iedereen in je omgeving
- Foto’s maken
Vind je het leuk om foto’s te maken? Pak dan je camera en loop eens een dag rond op de sportclub. Zet je foto’s online en vraag mensen foto’s te kopen of te doneren. Altijd leuk om eens een keer foto’s te hebben van je wedstrijd of een echte teamfoto!
- Movember/Kaal scheren/Haar doneren
Laat staan die snor en doe mee aan movember! Of vraag mensen geld te geven om jou met een kaal hoofd te zien. Liever lang haar? Laat het groeien totdat je het kunt doneren aan het goede doel. Het geld voor jouw project zamel je natuurlijk in via jouw actiepagina.
- Weg met die ongezonde gewoontes
Gek op chocola? Verslaafd aan koffie? Drink je veel alcohol? Rook je veel? Ga de uitdaging aan om je favoriete eten/drinken te laten staan in ruil voor donaties. Zelf wat kilo’s kwijtraken en ook nog geld inzamelen voor jouw goede doel? Dat is toch een winwin situatie. Zet jouw strijd tegen de kilo’s in om zoveel mogelijk geld op te halen. Doneer per kilo of als het streefgewicht is bereikt. Tip: geef een feestje waarin jouw favoriete eten centraal staat als je actie is voltooid.
- Exit smartphone
Ben jij iemand die vergroeid is met je smartphone? Sta jij erom bekend dat je altijd binnen 15 seconden terug Whatsappt en begint te zweten als de batterij dreigt uit te vallen? Dan is het een leuk experiment om een tijdje telefoonloos door het leven te gaan. Hebben je vrienden er geen vertrouwen in? Dan zijn ze vast niet bang om een hoog bedrag per dag in te zetten op deze bijzondere actie!
- Vloek/Stopwoordenpotje
Worden anderen helemaal gek van dat gevloek/die stopwoorden van jou? Dan is dit een idee! Zij willen vast wat geld doneren als jij het bijvoorbeeld een week/maand lang volhoudt om niet te vloeken of je stopwoord te gebruiken
- Bingo
Organiseer een buurtbingo. Vraag lokale winkeliers en bedrijven om een prijsje te sponsoren. En misschien hebben jij en je familie of vrienden nog wel wat dat je kan verloten. Jij zorgt dat je reclame maakt voor iedereen die je gesponsord heeft. Maak er een mooi feestje van in je huis, of als je het groter aanpakt in een zaaltje of sportkantine
Tips
- Voor alle acties die je organiseert is het belangrijk om goed en veel reclame te maken. Laat je omgeving weten waarom, wanneer en wat voor een actie je gaat doen. Maak flyers, vertel het aan iedereen in je omgeving, mail of whatsapp je netwerk en zet het bijvoorbeeld op je Facebookpagina. Je kunt ook reclame maken op je (sport) school of zelfs bij de lokale krant of tv!
- Zorg ervoor dat je je eigen kosten zo laag mogelijk houdt. Des te minder je zelf uitgeeft, des te meer levert het op. Benaderen bedrijven of winkels met de vraag of ze je willen sponsoren. Als tegenprestatie maak jij ook reclame voor hen. Wees creatief met het benaderen van, kijk niet alleen naar de zichtbare winkels maar ook bijvoorbeeld het loodgietersbedrijf om de hoek.
- Heb je flyers/folders of reclamemateriaal nodig? Of heb je een leuk idee en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je altijd contact opnemen met ons via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij helpen je graag. Zie hieronder ook de tien tips om actie te voeren op een donatieplatvorm
Tien tips om actie te voeren op een online inzamel platvorm
Tip 1 Maak de actiepagina jouw pagina. Een actiepagina met een paar persoonlijke foto’s en teksten zorgt voor meer donaties. Upload wat foto’s die met jou en jouw actie te maken hebben. En vertel waarom jij de actie bent gestart. Het gros van je supporters zal doneren omdat ze je aardig vinden en benieuwd zijn naar jouw besluit om deze actie te starten. Heb je hierbij hulp nodig dan kunnen wij je helpen.
Tip 2 Eerst een paar donaties, dan pas verspreiden. Voordat je iedereen gaat vertellen over je actie is het verstandig om alvast een paar donaties te hebben. Vraag je familie en beste vrienden eerst persoonlijk om een donatie te doen voordat je alle andere mensen vraagt om te doneren. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen.
Tip 3 Zet de link van je actiepagina onder al je mails. Zet de link van je actiepagina met oproep onder je naam/handtekening in al je e-mails zodat iedereen die je mailt de actie ziet.
Tip 4 Mondeling overtuigen en met hulp van mobiel. Vertel op je werk, school, vereniging, in de kantine en feestjes over de actie die je bent gestart. En vraag ze dan direct om je te sponsoren en niet te wachten tot ze thuis zijn. Boter bij de vis! Iedereen kan eenvoudig met hun smartphone je actie bekijken en doneren. Bookmark je actiepagina in je internetbrowser van je mobiel.
Tip 5 Stuur WhatsApp & sms-berichten. Maak een WhatsApp-groep aan met veel van je contacten die elkaar kennen. Stel je vraag en verwijs naar je actiepagina. Bedank in deze groep de mensen die aangeven dat ze gaan doneren zodat alle groepsleden dat zien. Hierdoor is de kans groter dat anderen zich ook betrokken voelen en je actie zullen steunen. Als één schaap over de dam is...
Tip 6 Plaats regelmatig updates op Facebook, Twitter en/of LinkedIn De actiepagina kan je op verschillende manieren delen via social media. En vertel op je Facebook, Twitter en/of LinkedIn profiel regelmatig hoe het staat met je actie. De kracht van een boodschap zit hem in de herhaling…Voorbeelden van statusupdates: • Als je meedoet aan een sportevenement: vertel wat over je voorbereidingen. • Bedank mensen in het openbaar elke keer als je een donatie krijgt. Doordat anderen dit zien zullen ze eerder geneigd zijn om dit ook te doen. Echt, het helpt!
Tip 7 Plaats nieuwsberichten op je actiepagina en deel deze. Op je actiepagina kan je eenvoudig nieuwsberichten zetten. En vergeet niet om je bericht daarna te delen via Facebook, Twitter en/of LinkedIn (zie tip 6).
Tip 8 Betrek je donateurs bij je eindsprint! Ervaring leert dat de laatste twee weken van je actie het meeste gedoneerd wordt. Dat is dus de eindsprint voor je actie. Zet dan ook je eindsprint goed in en vraag je donateurs om hulp daarbij. Want die zullen ook graag willen dat je je streefbedrag haalt.
Tip 9 Benader bedrijven om je te sponsoren. Vergeet niet om ook bedrijven te benaderen om je te sponsoren. Je werkgever, een goede klant, een fijne leverancier. Als dank kan je daarover een speciaal nieuwsbericht schrijven en verspreiden met hun naam daarin. Of hun logo als afbeelding plaatsen op je actiepagina.
Tip 10 Hou vol: blijf mensen herinneren! Niet iedereen zal direct gaan doneren. Stuur daarom herinneringsmails of WhatsApp-berichten als ze nog niet hebben gedoneerd. De aanhouder wint! Gaat het goed met je actie en heb je daar een bijzonder leuk verhaaltje bij? Laat het ons weten. Stuur een berichtje en misschien delen we jouw actie en verhaal via onze social-media-kanalen.
Wat zou je nog meer voor ons kunnen doen?
- Sportscholen benaderen om de sportcampagne uit te hangen.
- Kijken naar bedrijven in je kennissenkring of omgeving en vragen of ze lid van de Club van 100 willen worden.
- Donateurs/Steunpilaren werven voor de Stichting.
- Ben je lid van of ken je iemand bij de Rotary Club bij je in de buurt, vraag dan eens of jij of iemand van ons langs mag komen om te vertellen over het 22q11 syndroom.
- Kijk eens bij je sportclub/school, supermarkt of winkelcentrum in de buurt of zij akkoord zij met gaan met het plaatsten van een kledingcontainer waar ons logo op komt te staan. Zichtbaarheid voor de Stichting en we krijgen een percentage van de inkomsten. Containers worden geplaats door Climpex, een professioneel inzamelingsbedrijf dat landelijk opereert.
Is jouw gemeente vergunningsvrij dan kunnen we ook daar een huis aan huis kledinginzameling doen. Er wordt dan een sticker met ons logo/campagne erop huis aan huis bezorgt. Indien je dat voor jou gemeente zou willen dan kunnen wij samen met Climpex kijken of dit mogelijk is. - Wordt actief en doe mee met de evenementen die de Stichting organiseert om geld in te zamelen en benader hiervoor ook je kennissen en familiekring.
- Benader mensen in je omgeving en vraag of zij willen helpen. Hetzij met het benaderen of werven van, of met het voeren van een actie.