Opleiding

 

Studeren

Studeren is leuk en het kan je helpen om in de toekomst een baan te vinden. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke manier van studeren. Verder is er volop keuze in studies. Ben je meer praktijkgericht of vind je het wel leuk om uit de boeken te leren? En welk middelbare schoolniveau of vooropleiding heb je afgerond? Dat speelt allemaal mee in de keuze voor je studie. Zo kun je kiezen uit onder andere:

  • BOL (mbo-opleiding) staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Dit houdt in dat je op mbo-niveau (tot en met niveau 4) naar school gaat en daarnaast stage loopt. Je wordt gezien als student en hebt daarom recht op studiefinanciering.
  • BBL (mbo-opleiding) staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit betekent dat je één dag per week op mbo-niveau (tot niveau 3) naar school gaat en 4 dagen werkt. Als BBL student heb je geen recht op studiefinanciering omdat je al geld verdient.
  • HBO staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Heb jij je havo of mbo-4 niveau afgerond? Dan kun je starten met een opleiding op de hogeschool. Een hogeschool biedt beroepsgerichte opleidingen: je doet kennis op waar je in de praktijk wat aan hebt. Vaak loop je meerdere stages om ervaring op te doen en je werkt in projecten met medestudenten
  • Een universitaire studie (wo) volg je op een universiteit, een onderwijsinstelling in het hoger onderwijs. Heb jij je vwo-opleiding afgerond? Dan kun je terecht op een universiteit. Vergeleken met een hogeschool biedt de universiteit minder structuur en meer vrijheid. Je besteedt veel uren aan zelfstudie en je bent voornamelijk theoretisch bezig. Je leert complexe zaken te analyseren, te beargumenteren en te rapporteren. Daarnaast doe je ook zelf wetenschappelijk onderzoek.
  • Een deeltijdstudie is bedoeld voor mensen die al een baan of andere bezigheden hebben, en zich daarnaast verder willen specialiseren binnen hun vakgebied. Bij een deeltijdstudie bestaat er meestal een structuur van een dag (of twee) naar school gaan en de rest werk je bij een organisatie in jouw vakgebied. Verschillende organisatie en hogescholen bieden studies in deeltijdvorm aan. Vraag eens na bij de hogeschool in jouw buurt of zoek op internet ‘deeltijdopleiding (onderwerp van studie)’ voor resultaten.
  • Een duale studie is te vergelijken met de BBL-route maar dan op hbo-niveau. Je moet eerst zorgen voor een werkplek waar je de praktijk kunt leren en daarna mag je je pas aanmelden voor de studie. Een duale studie is pittig, omdat je werken en leren moet combineren. Er zijn niet veel studies die deze variant aanbieden, het gaat meestal om maatschappelijke studies en opleidingen in de zorg. Een duale studie kies je meestal niet als je net van de middelbare school komt, omdat een werkgever ervaring belangrijk vindt en wil dat je zeer gemotiveerd bent.
  • Een thuisstudie is een opleiding die je (grotendeels) thuis kan volgen. Het studiemateriaal en de feedback wordt via een online omgeving gecommuniceerd. Soms zijn er ook real-life bijeenkomsten met de studiegroep. Een thuisstudie kan handig zijn wanneer je wat minder energie hebt en je toch wilt leren. Bekende organisaties die thuisstudies bieden, zijn LOI, NTI, NHA, NCOI en Open Universiteit (OU). Hier kun je studeren op jouw moment en volg je een cursus, mbo, hbo of masteropleiding. Een thuisstudie vraagt wel om veel discipline en planning, omdat je het voornamelijk alleen doet.

Wil je meer informatie over studiekeuze en de mogelijkheden die er zijn, kijk dan op deze site. (https://www.studiekeuze123.nl/wegwijzers)

Kijk voor meer informatie over studiefinanciering bij Verplicht.

Info over studiebegeleiding, voorzieningen en lang studeren (studeren met beperking)

Wanneer je een beperking hebt of wat meer moeite met leren, dan heb je op elke school recht op studiebegeleiding en op aanpassingen die het voor jou mogelijk maken om te studeren. Denk aan recht op meer tijd voor tentamens of het maken van kortere dagen. Voor iedereen is de vraag anders, maar het is vooral belangrijk om in gesprek te blijven met de contactpersoon van je onderwijsinstelling, bijvoorbeeld de studentendecaan. Meer informatie? Check de thema’s (https://www.handicap-studie.nl/1_1123_Thema_s.aspx) en veelgestelde vragen (https://www.handicap-studie.nl/1_267_FAQ.aspx ) op de site van Expertisecentrum handicap + studie. (https://www.handicap-studie.nl/home.aspx)

Studeren in het buitenland

Lijkt jou het leuk om te studeren in het buitenland? Gaaf! Studeren in het buitenland heeft enorm veel voordelen. Het is een mooie ervaring voor je persoonlijke ontwikkeling, je maakt internationale vrienden én het is ook nog eens een hele bijzondere ervaring. Voordat je vertrekt, is het handig om een aantal zaken goed te regelen.

Op de hogeschool of universiteit is het vaak mogelijk om in contact te komen met het International Office. Vraag eens na of ze dat hebben op jouw onderwijsinstelling. Als je een beperking hebt, is het verstandig om na te vragen of er op de buitenlandse school een contactpersoon voor studenten met een functiebeperking is. Verder kunnen studenten die in het buitenland willen studeren een Erasmusbeurs aanvragen. Vraag hiernaar op je onderwijsinstelling en wees er op tijd bij. Ook is het handig om zeker te zijn van een goede verzekering en dat je de juiste zorg in het buitenland kan krijgen. Lees hier meer over op Handicap en Studie.

(http://www.handicap-studie.nl/1_114_Studeren_in_het_buitenland.aspx)
Wil je nog meer lezen over wat je allemaal moet regelen voordat je vertrekt naar het buitenland? En ben je benieuwd naar ervaringsverhalen van andere jongeren, die in het buitenland hebben gestudeerd? Zie dan deze brochure.
(http://www.handicap-studie.nl/downloads/studeren%20in%20het%20buitenland%202009.pdf )

 

Keurmerken
ANBI logoLogo_Erkend_Goed_Doel_RGB.png
Doneer
22Q11 doneer
2023 11 20 qr cODE
Nieuwsbrief

Wilt u via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven over Stichting Steun 22Q11? Schrijf u dan nu in en u ontvangt dan onze nieuwsbrief per e-mail. Stichting Steun 22Q11 respecteert uw privacy. Uw gegevens worden alleen gebruikt door de stichting en u kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.

Invalid Input