Gezondheid

Op het gebied van zorg moet je ook heel wat dingen zelf regelen als je 18 wordt. Vooral als je chronisch ziek bent en veel zorg nodig hebt, moet je goede beslissingen maken.

Huisarts

Als je 18 jaar wordt, kun je in principe gewoon bij dezelfde huisarts blijven. Je kunt ook overstappen naar een andere huisarts als je dat fijner vindt of als je bijvoorbeeld gaat verhuizen.

Tandarts

Je kunt in principe bij dezelfde tandarts blijven als je 18 jaar bent. Wel moet je controleren of jouw zorgverzekering een contract heeft met je tandarts, want de tandarts wordt niet zomaar vergoed. Hiervoor moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hierover is meer te lezen bij Verplicht.

Tip: ZorgkaartNederland  is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg waar mensen hun ervaringen met de zorg delen met elkaar. De website biedt je informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past. Zie voor meer info ook Nice to know.

Zorgtoeslag

Zorgverzekeringen zijn duur, daarom is er voor mensen met een laag inkomen zorgtoeslag. Zodra je 18 wordt, heb je ook recht op zorgtoeslag. Op de site Toeslagen.nl (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen)

kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel. Als je naar ‘Mijn toeslagen’ gaat, kun je met behulp van je DigiD zorgtoeslag aanvragen.

Zorghulp

Als je iets minder energie hebt, kan het fijn zijn om van iemand buiten je kring hulp te krijgen. Voorbeelden van hulp die je aan kan vragen bij de overheid zijn:

  • De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulpmiddelen en voorzieningen zodat mensen zelfstandig kunnen functioneren en deel kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Denk aan hulp bij huishouding, vervoer en meer.
  • Pgb (persoonsgebonden budget) is een geldbedrag dat je kunt krijgen om zelf zorg te organiseren en te betalen. Met een pgb kun je alle vormen van zorg inkopen: langdurige zorg, Wmo-ondersteuning en soms ook zorg die via de zorgverzekeringswet wordt vergoed. Als je pgb wilt aanvragen, kun je ook contact opnemen met de gemeente.
  • ZiN (Zorg in natura). Bij zorg in natura contracteert de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de zorgaanbieder en de ondersteuning. Ook de administratie wordt door hen geregeld. Je maakt zelf afspraken met de zorgaanbieder over de manier waarop je zorg en ondersteuning krijgt.

Meer informatie over de verschillende mogelijkheden kun je vinden op de site regelhulp.nl

(https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/persoonsgebonden-budget-pgb)

Jeugdzorg

Op je 18e verjaardag vervalt jeugdzorg en jeugdbescherming. Het is daarom belangrijk om voordat je 18 wordt hierover afspraken te hebben gemaakt, bijvoorbeeld met het jeugdteam van jouw gemeente.

Transitie/ Overstap naar volwassenzorg ziekenhuis

Als je regelmatig in het ziekenhuis komt en je wordt 18 jaar, dan stap je van de kinderafdeling over naar de reguliere ziekenhuiszorg. Je hoeft niet meer bij je kinderarts te komen en je zult andere artsen krijgen voor elk specialisme. Ook ben je nu verantwoordelijk voor het zelf maken van je afspraken. Het proces van deze overstap wordt ook wel ‘transitiefase’ genoemd. Als het goed is, begeleidt het ziekenhuis jou in de voorbereiding hiervan en in de periode na de overstap. Als je hier niks over wordt verteld, vraag er dan gerust naar in jouw ziekenhuis. Wil je meer informatie? Zie de site Op eigen benen (http://www.opeigenbenen.nu/nl/zorg/transitie-in-zorg/) of de site Goodbyekinderarts.nl. (https://www.goodbyekinderarts.nl/wat-is-de-transitie/)

Of meteen een ervaringsverhaal horen? Kijk dan hier. (https://www.youtube.com/watch?v=U7PAKw8ruAA)

Medicijnen mee op vakantie

Schengenverklaring

Ga je op vakantie naar een ander land in Europa en slik je medicijnen? Dan is het handig om even te checken of deze medicijnen zomaar mee mogen. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring aanvragen om deze mee over de grens te krijgen. Denk aan slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-medicijnen als Ritalin. Onderdelen A, B, C van het formulier moeten door je (huis)arts ingevuld worden. D wordt door het CAK ingevuld. Verder is het handig om de medicijnen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Zo is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om bijvoorbeeld drugs. Zie voor meer informatie over de procedures die je moet volgen de site (https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis) van het CAK.

Voor elk land zijn de procedures anders. Het is handig om de procedure van jouw vakantieland te checken. Zie hiervoor het handige hulpmiddel (https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis/advies-verklaringen) van het CAK.

Het kan zelfs voorkomen dat je je Nederlandse medische verklaring moet laten legaliseren. Het kan zijn dat je dan een (Apostille)stempel bij de rechtbank in jouw buurt moet gaan halen, bijvoorbeeld als je naar de Verenigde Staten gaat. Op deze site (https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/legalisatie-van-nederlandse-documenten/medische-verklaringen-gebruiken-in-het-buitenland) staat wat je dan allemaal moet doen.

Tip: regel dit op tijd, want er kan best veel tijd overheen gaan voor je je verklaring of stempel krijgt.

Medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort)

Het is altijd handig om een medicijnpaspoort mee te nemen. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Toch kan het overzicht je helpen als je zorg nodig hebt in het buitenland. De lijst met je medicijnen, kan je makkelijk laten zien aan een arts of apotheek in het buitenland. Voor het aanvragen van zo’n paspoort (gratis) kan je terecht bij je apotheek.

Keurmerken
ANBI logoLogo_Erkend_Goed_Doel_RGB.png
Doneer
22Q11 doneer
2023 11 20 qr cODE
Nieuwsbrief

Wilt u via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven over Stichting Steun 22Q11? Schrijf u dan nu in en u ontvangt dan onze nieuwsbrief per e-mail. Stichting Steun 22Q11 respecteert uw privacy. Uw gegevens worden alleen gebruikt door de stichting en u kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.

Invalid Input

Invalid Input