Gedragsproblemen horen bij kinderen met het 22q11.2-deletiesyndroom

AgendaKinderen met het 22q11.2-deletiesyndroom (22q11DS), een genetische aandoening waarbij een deel van chromosoom 22 ontbreekt, hebben vaak gedragsproblemen. Het promotieonderzoek van Petra Klaassen laat zien dat er geen samenhang bestaat tussen dit gedrag en de spraakproblemen, lagere intelligentie en medische problemen die bij dit syndroom horen. De sociale problemen en het teruggetrokken gedag van deze kinderen waarover ouders en leerkrachten rapporteren, lijken dus deel uit te maken van het syndroom.

Een ander opvallend kenmerk van het 22q11DS is dat 42 procent van de kinderen een achteruitgang laat zien in intelligentie als ze tussen de 7,5 en 15,5 jaar oud zijn. Een dergelijke achteruitgang op de kinderleeftijd komt zelden voor, maar wordt ook wel gezien bij mensen die psychotische klachten ontwikkelen. Ook van kinderen met 22q11DS is bekend dat ze psychoses kunnen krijgen: 1 op 4 ontwikkelt schizofrenie.

Klaassen concludeert dat het van groot belang is om deze kinderen te volgen in hun ontwikkeling en ze daar waar nodig tijdig gespecialiseerde hulp te bieden.

 

Link naar Universiteit Utrecht: Agenda Proefschrift Behavior and intelligence in children with the 22q11.2-deletion syndrome

 

Keurmerken
ANBI logoLogo_Erkend_Goed_Doel_RGB.png
Doneer
22Q11 doneer
2023 11 20 qr cODE
Nieuwsbrief

Wilt u via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven over Stichting Steun 22Q11? Schrijf u dan nu in en u ontvangt dan onze nieuwsbrief per e-mail. Stichting Steun 22Q11 respecteert uw privacy. Uw gegevens worden alleen gebruikt door de stichting en u kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.

Invalid Input